C40 Küresel Kent Ağı’nın parçası olan Küresel Belediye Başkanları COVID – 19’dan İyileşme Çalışma Grubu yeni bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre pandemiye karşı yeşil ve adil bir ekonomik iyileşmeye yapılan yatırımlar dünyanın dört bir yanındaki kentlerde ekonominin dönüşümünü, halk sağlığının korunmasını ve emisyon azaltımı faydalarını beraberinde getirebilir.

Bulgulara göre, COVID – 19’dan ekonomik toparlanma paketlerinde ikim krizine karşı çözüm geliştirecek alanlara yatırım yapmak küresel olarak: 

2025’te 50 milyon sürdürülebilir yeni işin ortaya çıkmasına

Hava kirliliğini azaltarak önümüzdeki 10 sene içinde 270 bin erken ölümün engellenmesine

1.4 milyar dolar sağlık harcamasından tasarrufa 

2030’da sera gazı emisyonlarının yarısından fazlasının indirilmesine neden olabilir 

Aralarında Milan, Hong Kong, Seul, Los Angeles gibi küresel kentlerin imzasının olduğu açıklamada belediye başkanları, toplamı 12 – 15 trilyon doları bulan COVID – 19 teşvik paketlerinde sadece %3 ila %5’inin yeşil yatırımlara ayrılmış olmalarından endişelerini dile getirdiler. Belediye başkanları, kömür yatırımları gibi kirleticilere teşvikler verilmesinin “kirli bir iyileşme” olacağı uyarısında bulunarak bunun da iklim çöküşünü hızlandıracağının ve kamu sağlığını tehlikeye atacağının uyarısında bulundular. 

Çoğu ulusal hükümet ve küresel kurumlar yeşil teşvik yatırımları yapma fırsatını görmezden gelerek bizi iklim değişikliği felaketine doğru sürüklüyorlar.”

C40 Küresel Belediye Başkanları COVID – 19’dan İyileşme Çalışma Grubu 

Öte yandan Küresel Yeşil Yeni Düzen ilkeleri ışığında gerçekleşen COVID – 19’dan yeşil ve adil bir iyileşme, kentlerde toplu ulaşım ağlarının genişlemesine, yaya ve bisiklet yolları için alt yapı yatırımlarının artmasına, yeşil alanların çoğalmasına ve enerji dönüşümüne olanak tanıyabilir.

C40 Belediye Başkanları Yeşil ve Adil İyileşme Açıklaması’na ulaşmak için tıklayın (İngilizce)

C40 Hakkında

C40 Dünya genelinde iklim değişikliği ile mücadele veren büyük kentlerin oluşturduğu küresel koalisyon ve dayanışma ağı. İstanbul’un da üye olduğu C40, 94 kenti bir araya getiriyor ve dünya GYSİH’sinin %25’ine sahip. Koalisyonun kendine koyduğu hedef ise yeryüzü sıcaklık artışını 1,5 C° sınırında tutmak. Yaptığı bazı çalışmalar:

  • İklim değişikliği ile mücadele eden belediye yönetimleri arasında bağlantı kurarak ve diyalog zemini oluşturarak karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımı sağlamak
  • Kentler arasında projeler üzerinden işbirliği sağlamak ve teknik bilgi, finans gibi kaynak paylaşımlarının önünü açmak
  • Yenilikçi kent temelli çözümleri önermek ve sergilemek
  • Kentlere farklı alan ve konularda danışmanlık sağlamak ve tavsiyelerde bulunmak
  • Ulusal ve uluslararası siyasi gündemi etkilemek ve piyasa aktörlerini kentlerin kolektif gücünü kullanarak etki altına almak

Ayrıca C40’ın enerji, binalar, ulaşım, şehir planlama, hava kalitesi, gıda, su ve atık ve uyum uygulamaları başlıkları altında topladığı birçok program ve alt ağları da mevcut.

C40 ve diğer kent ağları hakkında ayrıntılı bilgiye İklim İçin Kentler: Yerel Yönetimlerde İklim Eylem Planı rehberimizden ulaşabilirsiniz.

 

Kapak foto: Shutterstock/Ribeiro

FacebookTwitter