İklim krizi her geçen gün etkisini daha fazla hissettirirken; yağışlar, seller, sıcak hava dalgaları, aşırı hava olayları yeni normalimiz haline gelirken kent yönetimlerinin iklim krizine karşı harekete geçmeme şansı bulunmuyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında yerel yönetimleri iklim krizine karşı mücadeleye katmak ve kentlilerin de bu konuda taleplerini yükseltmek için iklimicinkentler.org üzerinden yerel yönetimlere yönelik imza kampanyaları başlatılmıştı. Siteye giren herkesin belediyesine yönelik başlatabildiği imza kampanyaları belediyelerin stratejik planlarının içine iklim başlığını eklemesini ve şeffaf, katılımcı iklim eylem planlarını oluşturmayı hedefliyordu.
Süreç içinde aralarında büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin olduğu 23 ayrı yerel yönetime yönelik olarak imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar, geçtiğimiz hafta içinde gönüllülerimiz tarafından stratejik planlama süreci sonlanmadan belediyelere ulaştırıldı.
Şimdi ne olacak?
350 Türkiye ekibi olarak 23 ayrı belediyenin yurttaşlardan gelen iklim eylem planı talebine olumlu yanıt verip vermediklerini yakından takip edeceğiz. İklim İçin Kentler sitemizde bulunan haritamız da güncellendi. Harita üzerinden başlatılan imza kampanyalarına tıklandığında, belediyenin iklim eylem planı durumu ve konu hakkında attığı adımlar yer alacak.
Hala imza kampanyası başlatabilirsin!
50 bin nüfus üzerindeki bölgelerde belediyelerin stratejik planlama süreci yerel seçimlerin bitişiyle başlar ve ilk altı ay sürecinde sonlanır. Eylül itibariyle belediyeler, 2020 – 2025 stratejik planlamalarını hazırlamış, belediye meclisi onayına sunmuş durumdalar. Stratejik planların onaylanması ardından belediyeler kendi internet sitelerinden de planlarını paylaşıyorlar. Şayet belediyenin stratejik planına ulaşamıyorsan belediyenle iletişime geçebilir, talepte bulunabilirsin.
Her belediyenin stratejik planlamasını ilki birinci sene sonunda olmak üzere iki kere güncelleme hakkı bulunuyor. Bu bakımdan şayet belediyen, iklim eylem planını şu anda stratejik plana eklemediyse bu adım atmayacak anlamına gelmiyor. Talebi oluşturmak, bir arada yerel yönetimimize iklim için seslenmek bizim elimizde! iklimicinkentler.org üzerinden hala imza kampanyası oluşturabilir, imza kampanyasını kendi çevrende yaygınlaştırabilirsin. Bizler de Ağustos 2020’de toplanan imzaları belediyene ulaştıracağız.
İklim Eylem Planı nedir?
İklim eylem planı (İEP), bir yerel yönetimin iklim değişikliğini hızlı ve adil bir şekilde durdurmaya, aynı zamanda da iklim değişikliğinin etkilerinin sonuçlarına uyum göstermeye yönelik atacağı adımların yol haritasıdır. İklim eylem planları temelde, bir kentin/bölgenin sera gazı emisyonu envanterindeki bilgileri referans alarak belirlenen ve sosyal, ekonomik ve siyasi koşullara göre şekillendirilen uygun maliyetli politika ve projelerin genel uygulama stratejisidir. Ayrıntılar için buraya tıklayarak İklim İçin Kentler: Yerel Yönetimlerde İklim Eylem Planı rehberimizi indirebilirsiniz.